Enkelt julpynt - Julsäcken

Jag tycker att det är jättemysigt att ha en stor säck stående full med julklappar bredvid granen.
Men eftersom vi inte handlar så många klappar så har vi för det första svårt att fylla den, och för det andra så blir det inga klappar kvar till att ligga under granen (vilket man ju måste ha).
 
Så för ungefär två år sedan kom jag på hur jag skulle göra. Jag sparade en massa kartonger under året (skokartonger, presentkartonger för kläder, m.m) och när jag hade köpt en julsäck på H&M så tog jag alla tomma kartonger och lade i säcken. Jag slog in några stycken som skulle ligga på toppen för att det skulle se extra mysigt ut, och sen lade de riktiga presenterna under granen.
 
Enkelt och effektivt. Så här blev resultatet:
Och självklart kan man spara alla kartonger till nästa jul.
 

Enkelt julpynt - Pepparkakskalender

För den som inte vill köpa en kalender (eller vill få möjlighet att äta en godsak varje dag), så kan jag tipsa om att göra en pepparkakskalender.
 
Väldigt enkelt, då man bara bakar vanliga pepparkakor och antingen bara hänger upp dem och håller koll själv på om man ätit någon idag eller inte, eller så använder man krisyr och skriver siffror.
 
Så här såg en av mina första pepparkakskalendrar ut:

Inte särskilt avancerad alls. Det här året har jag köpt små röda klädnypor från Panduro så jag tänkte göra något med dem iår.

Dufvenkrooks nya glögg bara i beställningssortiment?

Har läst lite om Dufvenkrooks nya glöggsmaker för iår och är rätt sugen på att testa den med Mint & Choklad. Av ren nyfikenhet gick jag därför till Systemets hemsida för att se om det fanns något pris och när den skulle börja säljas.
 
Men tji fick jag minsann:
 
 
 
Om den bilden inte säger er någonting så kan jag berätta att glöggen bara finns i beställningssortimentet, och då bara som kolli. Vilket alltså innebär att man måste köpa 12 (!) flaskor för att få beställa.
 
Nog för att jag gillar jul (och glögg), men om jag skulle försöka dricka 12 flaskor 15%-ig glögg under december skulle jag nog inte kunna gå rakt förrän i januari!
 
Jag hoppas att det ändrar sig, annars kommer jag få knacka på hos varenda julbloggare och se om de vill göra en gemensam beställning...
 
Något positivt i allt detta är att det verkar som att Systemet kommer börja sälja glögg från första oktober, så då kan man gå och titta på flaskor och längta till julen....

Besök i julbutik i Berlin

Jag kom på att jag helt glömt berätta något!
 
Det var ju meningen att jag och Gubben skulle åka till Berlin i december förra året och gå på julmarknader och en speciell affär som har julsaker året om. Det blev ju inte av och var en av anledningarna till att jag inte var lika pepp på julen som vanligt förra året.
 
MEN!
 
I somras var vi faktiskt i Berlin och som av en händelse så bodde vi på ett hotell som var på samma gata som julbutiken!
 
Man fick inte ta några bilder där inne (jag råkade ta en med mobilen), men jag tog några bilder på skyltfönstret, och nu tänkte jag dela med mig till er.
 
 
Jag kan erkänna att det kändes lite konstigt att gå omkring och titta på juldekorationer mitt i Augusti, men det var väldigt mysigt ändå. :-)
I butiken i Berlin har de en enorm julgran som sträcker sig två våningar upp. Riktigt häftigt. Jag var faktiskt inte så sugen på att köpa något, då de inte riktigt var min still på sakerna, men jag är så nöjd att jag fick besöka butiken ändå!
 

Varm Choklad

Bittes Jul efterfrågade Erica vad man hade för "hemligheter" bakom sin varma choklad.
Då kom jag på receptet jag och N använt oss av de senaste två åren, efter att vi hade köpt varm choklad från Valhrona-ståndet på Lisebergs julmarknad.
 
Receptet stod på muggen man fick, så vi fotade den och började göra den hemma. Den är riktigt god!
 
Så här kommer receptet. Det står att det är för fyra personer, men vi tycker att det passar perfekt för två. :-P
 
Valhrona Varm Choklad för 4 personer
 
Värm 8 dl mjölk.
Lägg i 100 gram Valhrona choklad med hög chokladhalt (beror på hur mörkt man tycker är gott),
och vispa lätt tills chokladen smält.
Tillsätt 1 matsked rörsocker
Toppa med vispgrädde eller marshmallows (eller för all del båda) :-)
 
Så det är mitt tips på en god varm choklad om man vill lyxa till det någon kväll. Bilden nedan på muggen som man fick chokladen i.
 

Snart så...

Idag är det exakt 3 månader kvar till julafton. Exakt på dagen 13 veckor! Firar detta med en bild från julafton förra året. :-)
 
 

Julen hos IKEA

Åhh, jag är kär!
 
Så många fina saker i pressmaterialet från IKEA. Jag kan inte vänta på att få åka dit och klämma och känna på alla grejor.
 
Jag har redan några saker som jag absolut kommer att köpa, och sen är det några där jag måste få titta lite närmre innan jag kan bestämma mig.
 
IKEA beskriver julens kollektion såhär:
I år lämnar vi över julpyntet till de mest kreativa personer vi kunde hitta – nämligen barnen som får sätta sitt eget signum på dekorationer, bakning och paketinslagning inför julen.
 
De har delat upp sitt sortiment i två delar; En traditionell jul och En blingbling jul.

En traditionell jul beskrivs så här:

I år går vi tillbaka till våra svenska rötter och presenterar en traditionell jul i vitt, rött och grönt – men med en lekfull twist. Djur av olika slag är i allra högsta grad närvarande. Bland dekorationerna finns charmiga domherrar, listiga rävar och stiliga julbockar. Materialen är mjuka och färgerna varma, allt som behövs för att skapa ett ombonat och välkomnande vinterhem.

En blingbling jul beskrivs:

Del två av årets julsortiment hämtar inspiration bland juveler och bijouterier i modevärlden. Här kombineras olika nyanser av guld och silver med krispigt vitt. Uttrycket är geometrisk och modernt. Också här har en och annan räv och uggla smugit sig in.

 
 
Jag fastnade mest för den traditionella delen, men kommer absolut att köpa någon av stads- eller by-silhuetterna med LED-belysning.
 
Det här var det jag fastnade mest för i den traditionella delen:
 
Lampa att hänga över köksbordet i vinter/jul (jag kommer dock troligtvis inte att ha de röda tofsarna kvar)
 
 
 
Härliga former på ljusen, påminner om stickat.
 
 
 
 
Julgransmatta med inbyggda LED-lampor, för att få ett mysigt ljus under granen.
 
 
 
 
 
Jag gillar faktiskt de röda servetterna bättre än de vita i den här bilden
 
 

 

 

Jag gillar att julpappret har två sidor så man inte behöver köpa två rullar. Visserligen föredrar jag själv papper i lite brun/beige skala, men rött till jul är aldrig fel.

 
 
 
 
 
När det kommer till "blingbling" delen var det väl kanske inte lika mycket som jag fastnade för, jag föredrar rött och vitt över guld, men som jag sa tidigare så kommer jag köpa någon av silhuetterna. Har sedan tidigare en silhuett av en skog (också från IKEA), men den har blivit lite böjd efter ett år i en lite för liten låda, så den kommer troligtvis att bytas ut eller omplaceras, så då får jag plats med en ny. :-)
 
Visst är den bara för söt?
 
 
 

Något annat jag gillade var de här lyktorna. De är LED-belysning, men ser ut som ljuslyktor. Bra att ha om man inte vill ha en massa ljus tända, men ändå få mysbelysning.
 
 
 
 
Det sista som jag fastnade för var de här presentaskarna. Liknande de man får i klädaffärer, men utan den irriterande loggan. Ber om ursäkt att bilden blev lite liten, den fanns inte med på någon av de stora bilderna i pressmaterialet.
 
Har ni tittat igenom materialet själva? Vad blev ni sugna på?

Julgalan i Globen

Biljetterna är släppta till årets julgala i Annexet.
 
Julgalan är den 4-6 och 12-13 december och har lite olika artister och konferencier varje kväll.
 
Enligt ASX som säljer biljetterna är det följande gäng som uppträder:
 
Blå gala (4, 5, 6 dec) - Artister: Brolle, Robin Stjernberg, Molly Sandén, Shirley Clamp, Kalle Moraeus, Lisa Miskovsky, Martin Stenmarck
Konferencier: Judit & Judit

Grön gala (12 dec) - Artister: Danny Saucedo, Erik Segerstedt, Linda Bengtzing, E-type, Mattias Andreasson, Helena Paparizou, Alcazar
Konferencier: Släpps inom kort

Röd gala (13 dec) - Artister: Ace Wilder, Magnus Uggla, Lasse Berghagen, Lena Philipsson, Ebbot, Miriam Bryant, Timbuktu, Petra Marklund, Bo Kaspers Orkester
Konferencier: David Hallenius & Peter Settman
 
Jag skulle älska att gå på en julgala bara för stämningen, men tyvärr så är det inte riktigt artister som jag är intresserade av. Är man hårdrockare så är man, och då kan de vara jobbigt att se en massa popsnören. :-P
 
Biljetterna går tydligen att köpa både med och utan middag, och vill man ha lite mer info om vad man får för varje biljett kan man gå till Globens hemsida.
 
De har även en sida på Facebook om man föredrar det.
 

Vad säger ni, har ni planerat att gå på några julshower i år?
 

20 snabba val

Hittade de denna lista från låångt tillbaka (2013, hehe) på Mitt Vinterland. Vet inte om det är originallistan, men hittar inte hänvisning någon annanstans.
 
Pepparkakor - Lussebullar
Skumtomtar - Knäck
Ischoklad - Marsipan
Köttbullar - Prinskorvar
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill 
Revbenspjäll - Janssons frestelse
Paradis - Aladdin 
Rullsylta - Pastej
Glögg - Julmust
Rödbetssallad - Dopp i grytan (Ingetdera faktiskt)
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Äpplemos - Senap (Blä på båda)
Hemma - Borta
Utomlands - Sverige 
Ge - Få
Mysteriet På Greveholm - Dieselråttor & Sjömansmöss
Chokladkalender - Paketkalender
Plastgran - Äkta (Av allergiskäl)
Arne Weise - Ernst

Hittat i Kista Galleria

Nedan bilder är tagna en lördagseftermiddag när jag och Gubben besökte Kista Galleria. 

Vill man köra på en riktigt amerikansk julkänsla så passar nog de har rosetterna i storformat som jag hittade i butiken Party Land:



På Clas Ohlson hittade jag den här smarta behållaren för presentpapper och liknande. 


Funderar på att köpa en av dessa till i jul. Inte bara lyser de, man kan hänga julpynt i dem. :-)



Om man häller upp lite glögg i dessa och ställer ut i lägenheten kan man få till riktigt snygga stilleben.



Har ni sett några "inte-riktigt-julpynt-men-ändå" saker i butikerna?

Julpyssel från tidigare år

För ungefär två år sedan kom denna stora kartong hem till mig:
 
 
Jag hade fått ett litet ryck och bestämt mig för att börja pynta ordentligt. Tyvärr använde jag inte allt pynt det året, och kartongen blev stående under datorbordet. Pyntet användes och ersattes med annat och idag bestämde jag mig för att äntligen sortera det som låg och väntade.

Som ni kan se så var det lite rörigt i lådan. Det låg inte bara julsaker där, utan även lite diverse penslar, färg och annat småpyssel. 
 
 
Det första som kom upp ur lådan var en dörrdekoration som vi använde få något år sedan. Förra året använde vi en annan dekoration, en vitmålad träskylt, men den här fungerade faktiskt rätt bra när vi hade den. Som ni ser så är det egentligen en väggdekoration, men eftersom vi har tapeter hemma så skulle den inte fungera så bra som den. Men på en dörr i metall fungerar den utmärkt. 
 
 


Nästa sak som hittade sig upp ur lådan var några Decoupage-stjärnor som jag påbörjade förra året innan jag tappade lusten. Decoupage är ett rätt enkelt pyssel som inte tar så mycket tid. Det enda du egentligen behöver är en form (exempelvis en stjärna), några servetter med snyggt mönster, och ett decoupage-kit som finns färdigt på Panduro. 
 
En närbild på stjärnan som blev klar. 
 
 
Klisterlappar kan man använda till mycket. I översta raden, från vänster till höger ser vi: vanliga jul-klisterlappar för att dekorera paket eller kort, 3D-klistermärken (man kan vika upp kanterna som är utan klister för att få en 3D-effekt), ljusdekoration där det står "Let it snow". 
I den undre raden är det fönsterklistermärken (fast jag brukar ha dem på speglarna), och vintage-klistermärken. 
 
 
 

Jag gillar att ha lite gammeldags känsla på paketen, så inslagspappret går ofta i lite beige/bruna toner. Vitt går också bra, men det är sällan jag har rött papper. 
 
 
Cellofan är allid bra att ha. Till vänster ligger påsar med hjärt-mönster, i mitten är det strutar (perfekt till polkagrisar), och till höger vanligt cellofan med vintermönster förr att kunna slå in presenter. 
 
Jag älskar vintagemönster, och köper gärna olika bild-ark och mönsterpapper för att göra dekorationer av. Jag hoppas att kunna visa lite olika pyssel man kan göra senare. 
 
 
 
Lite småpyssel låg längst ned i kartongen. Jag köpte lacket och stämpeln till jul förra året, men det blev aldrig av att jag använde det. De små klädnyporna nere till vänster kommer egentligen från Panduros "spring collection" men rött betyder jul för mig. De fungerar jättebra till hemmagjorda julkalendrar. Crepe-pappret använder jag när jag gör strutar som jag ska fylla med godis så de inte fastnar. 
 

 
 Och sist så hittar vi den lilla skitande renen. :-)
 
 

Stressig vecka

Har jobbat 10-timmars dagar nästan varje dag denna vecka och har därför inte riktigt haft tid att ens tänka på julen. Men i helgen ska jag förhoppningsvis kunna lägga upp några nya godbitar. Håll ut! :-)

Var det någon som sa höst?



Julen hos Allers

Allers har lagt upp lite bilder från mat-fotograferingen inför kommande julnummer.
 
Åh, vad jag längtar till att kunna köpa jultidningar!
 
Bild från Allers. Julmagasinet kommer ut i butik den 7 oktober.
 

Och förresten...

Idag är det bara 3 månader till Lucia! :-)

Jullista från Helénes julblogg

Tänkte göra min först jullista och hittade den här på Helénes Underbara Jul
 

1. När är det ok att börja adventspynta respektive julpynta enligt dig.
To each their own, men för mig så börjar jag inte julpynta innan första december alternativt första advent.
Det där kan faktiskt bli lite krångligt eftersom jag fyller år precis i slutet av november, och jag vill inte ha julpynt framme när jag firar födelsedag. Men ibland hamnar första advent innan min födelsedag och då måste man ju ha adventsljusstaken framme. Något annat är otänkbart. :-)

 

2. Var förvarar du dina julsaker?
I lådor i klädgarderoben. Vi bor i lägenhet utan förråd, så det blir att man pressar in allt man kan i klädgarderoben.

 

3. Hur mycket julsaker har du?
Ungefär tre kartonger med saker i ovannämnda klädgarderob, sen ligger det lite handdukar, bordsdukar och gardiner i de vanliga garderoberna

 

4. Lagar du ditt eget julgodis och i så fall vadå?
Ja, jag försöker att göra så mycket själv som möjligt, undantaget pepparkaksdegen, som jag köper färdig. Jag bakar alltid lussebullar och pepparkakor såklart, sen beroende på tid och ork försöker jag få till knäck, kola, ischoklad och chokladpraliner.

 

5. När börjar du känna att det är jul?
Det börjar nog kännas när jag börjar pynta, men det ökar rejält när granen kommer upp runt Lucia, för då kan man börja lägga fram julklapparna. :-)

 

6. Till vem köper du julklappar?
På min sida av familjen köper vi bara till barnen, så det blir till mina två systerdöttrar, och min för året nya brorson. :-D På min mans sida köper alla presenter till alla så där få svägerskan med sambo, svärfar, svärmor och svärmors nya man julklappar (finns inga barn på den sidan). Jag och Gubben köper även presenter till varandra.

 

7. Har du börjat klura på årets önskelista?
Nej, där får jag faktiskt ibland skäll av Gubben :-) Jag är jättedålig på att komma på saker jag vill ha. Tyvärr när man blivit vuxen har man ju oftast möjligheten att köpa det man vill ha när man vill ha det, så då blir det inte så mycket kvar till önskelistan.
När det gäller presenter till barnen så får jag ju önskelistor av deras föräldrar och det sker oftast i november någon gång.

 

8. Vilka är dina tre bästa jullåtar?
Oj, den var svår. Jag har en spellista på Spotify, och det beror alltid på humöret vilken låt som är "bäst". Men här kommer ett försök i alla fall:

1. Jörgen Edman - O Helga natt (gillar den faktiskt bättre än Jussis version)
2. Bryan Adams - Christmas Time
3. Cliff Richard - Misteltoe and Wine

 

9. Vad ser du allra mest fram mot denna julen? 
Svårt att säga. Det jag ser fram emot varje jul är att träffa familjen och äta gott och se barnen öppna presenter. Kanske lite nya dekorationsidéer som jag har fått som jag ser fram emot att testa när jag äntligen får sätta upp pyntet. :-)

 

10 . Tio snabba:

Kungsgran eller vanlig gran. - Kungsgran är finast, men eftersom jag är jätteallergisk blir det plast här hemma.

 

Rödvinsglögg eller vitvinsglögg. - Egentligen spelar det ingen roll på smaken, men rödvinsglögg ser juligast ut. :-)

 

Lutfisk eller risgrynsgröt

 

Skickar du riktiga julkort eller e-mailjulkort. - När jag kommer ihåg det... :-/

 

Kalle Anka eller Karl-Bertil. 

 

Julklapp på morgonen eller bara julklappar vid julklappsutdelningen. - Traditionen i min familj är att man får en julklapp på morgonen (oftast en leksak) och resten på kvällen. Gissar att traditionen uppstod när de vuxna ville ha barnen ur vägen under julstöket. :-)

 

Julklappar direkt efter Kalle eller senare på kvällen

 

Senapssill eller löksill. - Blä, ingetdera

 

Christer Sjögren eller Chris Rea.

 

Tomten är Far till alla barnen eller Love Actually. - För att komma från en som inte ens gillar svenska filmer i vanliga fall är detta ett utmärkt betyg på "Tomten..." :-)

Julbord 1912 på Stadion - med Cirkus Cirkör

Fick idag ett nyhetsbrev från BookATable.com De ska hålla ett julbord på Stadion i Stockholm "med inspiration från början av 1900-talet".
 
 
 
 
 
Så här står det i texten:
 
Gör julbordet till en minnesvärd resa med underhållning signerad Cirkus Cirkör och julmat med inspiration från början av 1900-talet
 
Ett julbord som går till historien Res tillbaka i tiden och smaka på det svenska julbordet som det dukades upp i början av 1900-talet. En tidsresa fylld av smakupplevelser, historiska matberättelser, förföriska cirkuskonster och ljuv musik med tidsandan fäst i Stockholm Stadions murar. Ackompanjerat av kockar och cirkuskonstnärer i världsklass utlovas en upplevelse du sent kommer glömma.Du möts av cirkusdirektören och karaktärer som välkomnar dig in till en annorlunda värld – till ett Stockholm som det tedde sig för mer än 100 år sedan. Sveriges historia berättas genom julmaten som den serverades under år 1912 och presenteras av erkända kockar. Med underhållning som vävs in och överraskar under kvällens gång blir det en helhetsupplevelse som får dig att undra om du faktiskt rest tillbaka i tiden.
 
På hemsidan finns en meny med vad man bjuds på:
 
Helt ärligt så tycker jag att det låter som ett nutida julbord, men lite underhållning från Cirkus Cirkör skadar ju aldrig. Mer information finns på Stockholm1912.se
 
Har ni börjat tänka något på årets julbord?
 
Sittplatser på julbordet

Tankar om Glögg

Det är nog ingen som missat att årets glöggsmaker har presenterats av både Blossa och Saturnus. Jag skulle nog tillochmed säga att jag är en av de sista som skriver om det, men jag ville ändå ge min åsikt om de olika smakerna.
Jag säger direkt att jag inte har smakat någon av dessa, utan baserar mina åsikter på företagens beskrivningar av dryckerna. 

 


Blossa Lavendel: Vem vill under julen bli påmind om "sol och värme" som Blossa skriver i sin beskrivning av denna smak? Troligtvis personer som inte är så förtjusta i vintern, är min första tanke. Jag tror aldrig att jag faktiskt har smakat lavendel, så det skulle kunna bli en favorit, den som lever får se...
 
 


Blossa Frisk: Om man gillar att dricka lite syrligare drycker kan man nog tycka att denna är god, men det känns lite som att friska smaker passar bättre till sommaren. Den kanske blir god om man man vill ha något friskt att dricka efter en måltid med mycket fet mat, men glögg är ju inte riktigt en efter-måltiden-dryck, så jag är lite tveksam. 
 
 


Blossa 4,7 lättglögg: Om denna smakar som "original"-glöggen kommer jag inte ha någon problem med den alls. Gillar den klassiska smaken och är inte ute efter alkoholen när jag dricker glögg (brukar faktiskt dricka den alkoholfria, eller den med "bara" 2,2%), så denna kommer nog kunna vara ett inslag på julbordet.  Jag gillar också att etiketten är lite juligare än de två andra. 
 

Saturnus Lusseglögg: Jag har aldrig haft riktig tur med drycker som ska smaka saffran. Antingen smakar det inget saffran alls, eller så smakar det så artificiellt så man inte står ut. Men vem vet, denna gång kanske man har tur.
Saturnus Pepparkaksglögg: Vem kan motstå smaken av pepparkaka? Inte jag iallafall. Så länge det inte smakar alldeles för fejk så brukar det gå bra, så den här kommer jag absolut att testa. 
 
Alla bilder kommer från Blossa.se och Saturnus.se

Rea på Panduro

Idag dök det upp en lite rea-katalog i min brevlåda. Avsändaren var Panduro, och det fanns faktiskt en hel del julsaker i den. För er som föredrar att handla på nätet så kan ni gå hit och shoppa loss. 
 
Här är några saker som jag blev lite sugen på att köpa:
Vem kan motstå små pepparkaksgubbar?
 
 
 
 
Älskar gamla vintage-bilder. Det ger riktig julkänsla.
 
 
 
Söta små nissar kan man sätta nästan överallt.
 
 
 
 
För etiketter och liknande funkar det här blocket utmärkt.
 
 
Pepparkakor, pepparkakor överallt!
 
 
 
Alla bilder kommer från Panduro.se

Är ni förresten medvetna om...

...att det idag är exakt 15 veckor till julafton?!

Awesome!

Förra årets bilder

Ja, som jag lovade så kommer här lite bilder på hur min jul var förra året.
 
Det var någon dag som jag var i Älvsjö-mässan (jag tror det var för hälsomässan i mitten på november någon gång), och då hade de en del som hade julpynt där folk stod och sålde saker. Detta är några bilder därifrån (Klicka på bilderna för större version):
 
Nedan bildern visar lite hur vi julpyntade hemma förra året. Jag lyckades faktiskt få användning för mini-julkulorna från Lagerhaus. Jag lade dem i fatet där vi ställde adventsljusen och lade till en ljusslinga.
 
Jag jobbar i Kista, och detta är två bilder jag tog en lunch när jag var i Gallerian:
Body Shops julpåsar
 
Dekorationer i taket på gallerian.
 
 Och slutligen, en bild som alltid ger mig julkänsla när jag ser på den:
Skyltfönstret på Råsunda varuhus.

En förklaring är på sin plats

Utan att gå in på för mycket detaljer kan jag väl säga att förra julen... Inte riktigt blev som jag hade önskat, om man ska vara diplomatisk.
 
En hel del hände, både på jobbet och privat, och när sen flyget till Berlin blev inställt så var "råttet mågat" som en hockeyspelare en gång uttryckte sig. Det blev lite för mycket på lite för kort tid, och lusten och orken fanns helt enkelt inte för att sitta och skriva i denna blogg. Det var absolut inte bara tråkiga saker som hände, men det var rätt stora saker, och det tar också energi.
 
Men denna jul ska vi troligtvis fira hos min syster så jag behöver inte tänka på att det kommer hem folk till oss, och eftersom det inte är något annat stort som händer denna höst (vad jag vet), så hoppas jag kunna fokusera mer på julen detta år.
 
Jag lyckades ändå ta lite bilder förra julen som aldrig publicerades, så de kommer också komma upp inom en snar framtid.
 
Hoppas att ni vill följa med mig på resan till en ny jul. :-)

En enkel jul

En blogg för att göra julen mysig med enkla knep utan timmar av pyssel

RSS 2.0